Kadagys – ne tik sodo puošmena

Poilsiaudami gamtoje, dažniau pušynuose, eglynuose arba mišriame miške, tarp kitų augalų neretai pamatysime augantį visžalį spygliuotį kadagį. Šis iki 3-4 m aukščio išaugantis krūmas arba iki 15 m aukščio išaugantis medelis džiugina akį savo forma ir gražia spygliuota žaluma. Tokiu augalu galite labai papuošti ir savo sodo aplinką.

Kadagys derėti pradeda sulaukęs 5-10 metų ir dera kas 3-5 metus. Kadagio žiedai yra kankorėžiuose. Vyriški žiedai yra geltoni, moteriški – žalsvi. Žydi kadagys balandžio-gegužės mėnesiais. Vaisiai noksta ilgai, net 2-3 metus. Tai į uogas panašūs, rutuliški, tamsiai mėlyni ar juodi su melsvo vaško apnašomis kankorėžėliai. Ant to paties augalo tuo pačiu metu būna ir prinokusių, ir neprinokusių (žalių) vaisių.

Kadagio vaisiai  renkami rudenį, kada visiškai prinoksta – rugsėjo-spalio mėnesiais. Nenubirę gali būti renkami iki pavasario. Patiesus po krūmu audeklą kankorėžėliams surinkti, krūmas krečiamas arba šukuojamas specialiomis šukomis. Negalima augalo daužyti lazda. Išrenkami spygliai ir kitos priemaišos, tada džiovinama pavėsyje, gerai vėdinamoje patalpoje ar džiovykloje iki 30 °C temperatūroje. Gerai išdžiovintos kadagio „uogos” – tai juodai rudi, kartais su melsvomis apnašomis, minkšti, bet neteplūs, ovalios formos, blizgantys kankorėžėliai.

Kadagys pasižymi gerai suderintomis veikliosiomis medžiagomis. Šio krūmo vaisiuose yra daug cukrų, eterinio aliejaus, organinių rūgščių, dervų, flavonoidų, katechinų, antocianų, pektinų, mineralinių medžiagų.

Eterinis kadagio aliejus įeina į šlapimą varančių, atsikosėjimą lengvinančių vaistažolių mišinių sudėtį. Šis aliejus kaip antibakterinė, priešuždegiminė ir žaizdas gydanti priemonė vartojamas išoriškai.

Kadagio vaisiai naudojami kaip antiseptinė, priešuždegiminė, skausmą mažinanti, atsikosėjimą lengvinanti, tulžies sekreciją ir šlapimo išsiskyrimą skatinanti priemonė.

Kadagiui kaip ir visiems kitiems spygliuočiams būdingos baktericidinės savybės – sterilizuoja orą, skleisdami į aplinką fitoncidus. 1 ha kadagynų išskiria per parą apie 30 kg fitoncidų. Taip pat tai puikus, virškinimą gerinantis prieskonis sunkiai virškinamiems mėsos patiekalams. Vaisių aliejus naudojamas likeriams aromatizuoti.

Galima patiems pasigaminti kadagio vaisių užpilo. Paimkite 1 arbatinį šaukštelį (apie 2 g) smulkintų kadagio vaisių, užpilkite stikline verdančio vandens, palaikykite uždengtame inde 10 – 15 minučių ir nukoškite. Gerkite po stiklinę 3-4 kartus per dieną.