Svarainiai

svarainiai

Svarainiai (atvaisos),

erškėtinių šeimos vaisiniai ir dekoratyviniai krūmai. Lietuvoje dažniau auginamas Japoninis svarainis. Jis 70—100 cm aukščio, šakos dygliuotos. Lapai elipsiški, smulkiai dantyti, blizgantys, su stambiais prielapiais. Žiedai iki 3 cm skersmens, raudoni arba oranžiniai po 5—8 trumpose kekėse, ištisai padengia dvimetes ir senesnes šakeles gegužės II pusėje. Žydi apie 2 savaites. Žiedai labai ryškūs. Vaisiai kvapūs, noksta rugsėjo mėnesį. Jie būna įvairios formos (obuolio, kriaušės, citrinos) ir spalvos (žalsvi, gelsvi, rausvai geltoni), 3—4 cm skersmens, kieti, rūgštūs. Vaisiuose yra apie 4% angliavandenių, 4,4—5,7% rūgščių, 10,3—15 mg% pektininių medžiagų, 82,6—102,6 mg% vita­mino C ir 0,9—1,2 mg% karotino. Iš svarai­nių gaminami kompotai, uogienės, džemai, vaisvandeniai, likeriai.

Dauginama sėklomis, atžalomis, atlanko­mis, auginiais. Sėklos stratifikuojamos 60— 75 dienas. Galima sėti rudenį. Iš sėklų išaugin­ti krūmeliai pradeda derėti ketvirtais metais. I nuolatinę vietą sodinami dvimečiai sėjinukai1 m atstumu eilėje. Iš tankiau (kas 0,5— 0,7 m) pasodintų sudaromos žemos gyvatvo­rės. Sodinama saulėtoje vietoje. Dirvai ne­reiklūs. Žemė aplink krūmelius dirbama ir tręšiama kaip serbentams. Pavasarį ūgliai patrumpinami, kad krūmeliai būtų kompak-tiškesni. Tankūs krūmai retinami.