Kompotas — geriausi konservai žiemą ir pavasarį, kai pasibaigia švieži vaisiai. Kompote, gerai išsilaiko šviežių vaisių skonis, aromatas ir maisto medžiagos. Gaminant kompotą diabetikams, vietoj cukraus sirupo vaisiai užpilami jų sultimis arba vandeniu, pasaldintu sacharinu arba ksilitu.
Kompoto gaminimui tinka ir svarainių vaisiai. Tai labai aromatingas kompotas. Paduodani desertui, svarainių kompotu paskaninami kiti kompotai, pavyzdžiui, uogų kompotas.
Supjaustyti arba nulupti vaisiai, kad neparuduotų, laikomi 30 min 1 proc. valgomosios druskos (arbatinis šaukštelis – 10 g 1 litrui vandens) arba 0,1 proc. citrinos rūgšties tirpale (ant peilio galo – 1 g citrinos rūgšties 1 litrui vandens), arba net šaltame vandenyje.
Paruošti vaisiai blanširuojami 85 – 90°C vandenyje: rūgštūs -2 – 4 min, saldūs – 8 – 12 min. Kriaušes geriau blanširuoti 0,1 proc. citrinos rūgšties tirpale ‘Paprastojo antaninio’ obuoliai blanširuojami 35 proc. cukraus sirupe. Vėliau šiuo sirupu užpilami obuoliai stiklainiuose. Po blanširavimo vaisiai tuojau pat atvėsinami šaltame vandenyje, geriau po čiaupu ir talpiai dedami į stiklainius odele į išorę. Pripildyti stiklainiai užpilami karštu sirupu: rūgštūs vaisiai – 35, saldūs -25 proc. koncentracijos. Vietoj sirupo galima užpilti natūraliomis arba pasaldintomis obuolių sultimis.
Sirupas verdamas emaliuotame puode. Cukrus beriamas į sušildytą vandenį. Ištirpus cukrui, nugraibant putas, dar pavirinama 2 – 3 min. Nusėdus nuosėdoms, filtruojama per tankų audinį arba 3 – 5 sluoksnių marlę. Kriaušių kompotui sirupas verdamas parūgštintame blanširavimo tirpale.
Sudėti paruošti obuoliai užpilami sirupu, paliekant 2 – 3 cm tarpą iki viršaus, uždedami dangteliai ir kompotas sterilizuojamas verdančiame vandenyje (laikas skaičiuojamas nuo užvirimo): 0,5 1 stiklainiai – 15 min, 1 1 – 20 min, 3 1 – 30 min. Kriaušių kompotas sterilizuojamas 10 min ilgiau.
Kompotą galima gaminti ir pagreitintu būdu. Supjaustyti vaisiai blanširuojami verdančiame cukraus sirupe. Išgriebtos skiltelės krečiamos į iškaitintus stiklainius ir užpilamos tuo pačiu verdančiu sirupu. Uždaryti stiklainiai apverčiami ir laikomi kol atauštą.
Maišant obuolius su vyšniomis, slyvomis, juodaisiais serbentais (30 – 50 proc), galima pasigaminti gardžių, vadinamųjų asorti kompotų.
Kompotai laikomi tokiomis sąlygomis, kaip sultys.