Kaip gaminamas kompotas ?

kompotasKompotas — geriausi konservai žiemą ir pavasarį, kai pasi­baigia švieži vaisiai. Kompote, gerai išsilaiko šviežių vaisių skonis, aromatas ir maisto me­džiagos. Gaminant kompotą dia­betikams, vietoj cukraus sirupo vaisiai užpilami jų sultimis arba vandeniu, pasaldintu sachari­nu arba ksilitu.

 

Kompoto gaminimui tinka ir svarainių vaisiai. Tai labai aromatingas kompotas. Paduodani desertui, svarainių kompotu paskaninami kiti kompotai, pavyzdžiui, uogų kompotas.

Supjaustyti arba nulupti vaisiai, kad neparuduotų, laikomi 30 min 1 proc. valgomosios druskos (arbatinis šaukštelis – 10 g 1 litrui vandens) arba 0,1 proc. citrinos rūgšties tirpale (ant peilio galo – 1 g citrinos rūgšties 1 litrui vandens), arba net šal­tame vandenyje.

Paruošti vaisiai blanširuojami 85 – 90°C vandenyje: rūgštūs -2 – 4  min,   saldūs  – 8 – 12  min. Kriaušes geriau blanširuoti 0,1 proc.   citrinos   rūgšties   tirpale ‘Paprastojo  antaninio’  obuoliai blanširuojami 35 proc. cukraus sirupe.   Vėliau   šiuo  sirupu   užpilami obuoliai stiklainiuose. Po blanširavimo vaisiai tuojau pat  atvėsinami šaltame vandenyje, geriau po čiaupu ir talpiai de­dami į stiklainius odele į išo­rę. Pripildyti stiklainiai užpilami karštu sirupu: rūgštūs vaisiai – 35, saldūs -25 proc. koncentra­cijos. Vietoj sirupo galima už­pilti natūraliomis arba pasaldin­tomis obuolių sultimis.

Sirupas verdamas emaliuota­me puode. Cukrus beriamas į sušildytą vandenį. Ištirpus cuk­rui, nugraibant putas, dar pavi­rinama 2 – 3 min. Nusėdus nuo­sėdoms, filtruojama per tankų audinį arba 3 – 5 sluoksnių mar­lę. Kriaušių kompotui sirupas verdamas parūgštintame blanši­ravimo tirpale.

Sudėti paruošti obuoliai užpi­lami sirupu, paliekant 2 – 3 cm tarpą iki viršaus, uždedami dangteliai ir kompotas sterili­zuojamas verdančiame vande­nyje (laikas skaičiuojamas nuo užvirimo): 0,5 1 stiklainiai – 15 min, 1 1 – 20 min, 3 1 – 30 min. Kriaušių kompotas ste­rilizuojamas   10   min   ilgiau.

Kompotą galima gaminti ir pa­greitintu būdu. Supjaustyti vai­siai blanširuojami verdančiame cukraus sirupe. Išgriebtos skil­telės krečiamos į iškaitintus stiklainius ir užpilamos tuo pa­čiu verdančiu sirupu. Uždaryti stiklainiai apverčiami ir laikomi kol atauštą.

Maišant obuolius su vyšnio­mis,  slyvomis, juodaisiais  serbentais (30 – 50 proc), galima pasigaminti gardžių, vadinamų­jų asorti kompotų.

Kompotai laikomi tokiomis sąlygomis, kaip sultys.