Prieskoninės daržovės

Dabartinės šeimininkės darosi kaskart išradin­gesnės, todėl nepasitenkina vien pagrindinėmis daržovėmis. Suradusios vietos prieskoninėms dar­žovėms auginti, verda aromatingesnes sriubas, gamina skanesnius sūrius, žuvies, mėsos ir dar­žovių patiekalus, verda kvapesnes, vitaminingesnes arbatas. Beveik visos prieskoninės daržovės turi ir gydomųjų savybių, todėl jas vartodami bū­sime sveikesni, stipresni, žvalesni.

Yra didelis prieskoninių daržovių pasirinkimas: agurklė, bazilikas, čiobrelis, dašis, gelsvė, juozažolė (yzopas), juodgrūdė, kalendra, katžolė, kmy­nas, mairūnas, melisa, pankolis, peletrūnas, pipir­mėtė, raudonėlis, šalavijas, žiomenė ir kitos. Kaikurie prieskoniniai augalai dekoratyvūs, todėl tin­ka auginti alpinariumuose, darželiuose, kiti yra labai medingi, todėl augintini arti bičių avilių. Tad be pagrindinių maistui auginamų daržovių ras­kime vietos ir kai kuriems prieskoniniams auga­lams. Dauguma jų nėra lepūs, todėl tinka panaši priežiūra kaip ir kitoms daržovėms. Pagal augimo laikotarpį yra vienmečių ir daugiamečių. Varto­jami žali arba džiovinti lapai, ūgliai, kai kurių sėklos arba šaknys.

Džiovinimui pjaunama sausa žolė, kadangi drėg­na pelija ir nustoja kvapumo. Džiovinama sauso­je, gerai vėdinamoje patalpoje. Išdžiovintus la­pus arba ūglius laikykime uždarose dėžutėse ar­ba stiklainiuose. Šaknis kaskime rudenį. Jas nu­valykime, nuplaukime, susmulkinkime ir džiovin­kime ne aukštesnėje kaip 40 °C temperatūroje.

Taip pat skaitykite: