Bananų nauda didesnė lyginant su obuoliais, o vaikams ir suaugusiems patinka saldus ir maistingas vaisius. Bananai dėl savo žievės laikomi itin saugiais ir netgi patogiais užkandžiais. Jie gali būti valgomi įvairiais būdais: vieni, supjaustant griežinėliais ir pagardinant vaisių salotas, košę. Taip pat gana dažnai naudojami blynų įdarui, duonos pagardinimui, kokteilių gamybai. Dažniausiai bananai būna 7 cm ilgio, tereikia juos nulupti ir jau galima valgyti. Vis gi kodėl bananų nauda žmogaus organizmui tokia didelė:
1. Kalorijos
Valgydami bananus jūs galite smaližiauti ir nesibaiminti dėl savo mitybos. Vidutiniškai viename banane yra tik apie 110 kalorijų.
2. Riebalai ir cholesterolis
Bananuose yra natūralių riebalų ir cholesterolio. Pagardinkite jais košę, taip pakeisite sviesto ar aliejaus vaidmenį savo mityboje. Tai daug sveikesnis pasirinkimas.
3. Kalis
Bananai yra gerai žinomi dėl didelio kalio kiekio, vidutinio dydžio banane yra daugiau nei 400 mg kalio. Pasak Kolorado valstijos universiteto mokslininkų: kalis yra būtinas gerai nervų ir raumenų veiklai, taip pat jis padeda išlaikyti sveiką skysčių pusiausvyrą organizme. Bananuose esantis kalis gali padėti išvengti raumenų mėšlungio po treniruotės.
4. Vitaminas C
Kaip ir daugelis vaisių, taip ir bananai yra geras vitamino C šaltinis. Vienas bananas suteikia apie 10 mg vitamino C, kitaip tariant, tai sudaro apie 15 procentų visos paros rekomenduojamos vitamino C normos. Šis vitaminas stiprina imuninę sistemą, taip pat yra atsakingas už ląstelių sveikatą, bei tokių medžiagų, kaip geležis, absorbciją.
5. Vitaminas B – 6
Kadangi B grupės vitaminai yra dažniausiai randami gyvūninės kilmės produktuose, dažną nustebina faktas, kad jo gausu bananuose. Viename banane yra 35 procentai visos rekomenduotinos paros normos vitamino B- 6. Šis vitaminas itin reikalingas ląstelių augimui.
6. Manganas
Bananai yra geras mangano šaltinis, vidutiniškai viename banane jo yra apie 0,3 mg. Suaugusiems rekomenduojama kasdienė mangano norma yra tarp 1,8 ir 2,3 mg. Jis yra būtinas kaulų sveikatos palaikymui ir medžiagų apykaitai.
7. Maistinės skaidulos
Vienas bananas turi apie 3 g skaidulinių medžiagų. Maistinės skaidulos gali padėti jums jaustis daug energingiau, bei užtikrinti sklandžius virškinimo procesus.
8. Kitos maistinės medžiagos
Bananuose taip pat gausu kitų vitaminų ir mineralų: geležies, magnio, kalcio ir fosforo, taip pat vitaminų A ir E, folio rūgšties, karotino ir cholino. Bananuose taip pat daug amino rūgščių.
9. Angliavandeniai
Jūsų kūnas naudoja angliavandenius kaip pagrindinį energijos šaltinį. Bananai itin naudingi po sunkių treniruočių, nes suteikia energijos. Šie vaisiai pusryčiams – itin tinkamas pasirinkimas, suteiks energijos bent jau iki pietų.
10. Virškinimas
Bananai yra lengvai virškinami. Jei sergate kokiu virusu ar turite virškinimo problemų, šie vaisiai gali būti puikia išeitimi dėl svarbių maistinių medžiagų.