Kaip gaminamas džemas ?

Džemas – tai suvirę vaisiai (obuoliai, svarainiai), o siru­pas – drebučių konsistencijos. Džemui virti galima imti blo­gesnius vaisius: nevienodos ma­sės, sužeistus ir mažesnius. Jie turi būti visiškai subrendę, rūgš­tūs, turėti daug pektino. Saldūs, neprinokę ir pernokę vaisiai džemui netinka.

Atrinkti vaisiai švariai nu­plaunami, supjaustomi skiltelė­mis, išimant šerdį. Skiltelės, kad neparuduotų, mirkomos pasūdy­tame arba parūgštintame vande­nyje. ‘Popierinio’ ir ‘Paparasto-jo antaninio’ obuolius galima virti su odele.

Skiltelės sužeriamos į seklų emaliuotą dubenį, įpilama van­dens 20 – 30 proc. vaisių masės ir, visą laiką maišant, verdama 10 – 15 min, kol vaisiai suminkš­tėja ir net suverda. Tada supi­lamas 70 – 75 proc. koncentra­cijos sirupas. Kilogramui vaisių reikia 1,2 kg smulkaus cukraus, iš kurio paruošiamas sirupas. Supylus sirupą, palengva šildo­ma, intensyviai maišant mediniu šaukštu ir nugraibant putas. Ne­suvirusios skiltelės išgriebiamos ir vėl sumetamos. Verdama 20 – 30 min. Džemas išviręs, jei si­rupo lašas, užlašintas ant vešios lėkštės, greitai sukietėja ir ne­sklinda. Pervirto džemo kokybė blogėja.

Išvirtas karštas džemas supilstomas į švarius iškaitintus stik­lainius, tuojau uždaromas steri­liais dangteliais arba aprišamas pergamentiniu popieriumi arba maistine polietilenine plėvele. Džemas laikomas taip pat, kaip ir uogienė.