Persikai,
erškėtinių šeimos medžiai. Kilę iš Kinijos. Kultūrinės persikų veislės kilusios iš paprastojo persiko. Paprastasis persikas — iki 8 m aukščio medis. Vaisius — sultingas kaulavaisis (20—600 g), žalsvas, gelsvas
su raudonyme arba be jos. Odelė dažniausiai pūkuota. Vaisiai turi 80—90% vandens, 6—14% cukraus, pektino, rūgščių, 9,4— 20 mg% vitamino C, 0,6—1,0 mg% karotino. Valgomi žali, konservuojami, džiovinami. Vaisiai lepūs, greitai genda: kambario temperatūroje juos galima laikyti” ne ilgiau kaip 7 paras, 0°C temperatūroje — iki 2 mėnesių.
Lietuvoje sodininkų mėgėjų auginamas ‘Latvijos persikas’ ir keletas kitų veislių. Skiepijamas į kaukazinės slyvos arba mėgstamosios kryklės sėjinukus. Auga vešliai. 4—5 metų būna iki 3,5 m aukščio. Derėti pradeda antrais sode augimo metais. Dera gausiai ir kasmet. Suaugę medžiai duoda 50—60 kg vaisių. Ištveria —30°C šalčius. Persikams reikia parinkti gerai apsaugotą nuo vėjų, saulėtą vietą.