kultūriniai vaismedžiai ir vaiskrūmiai. Daugiausia auginama naminė slyva. Yra apie 2000 jos veislių. Vaismedžiai išauga 4—6 m aukščio. Odelė būna žalia, geltona, violetinė. Minkštimas žalias, geltonas, oranžinis, rausvas; vandeningas, minkštas arba tvirtas. Vaisiai saldūs, saldžiai rūgštūs; turi cukraus (8—20%), organinių rūgščių (0,4— 1,4%), vitaminų B,, B2, C, K, PP, karotino, mineralinių medžiagų. Valgomi švieži, šaldyti, tinka uogienėms, kompotams, sultims daryti. Slyvos mėgsta gerai sukultūrintas šiltokas vidutinio sunkumo ir drėgnumo dirvas. Dauginamos skiepijimu, kai kurios veislės — atžalomis. Derėti pradeda po 4—6 metų. Vaisius mezga 15—30 metų. Iš medžio gaunama 15—30 kg vaisių. Ankstyvųjų slyvų vaisiai prinoksta apie liepos vidurį arba rugpjūčio pradžią, vidutinio ankstyvumo — rugpjūčio mėnesį ir vėlyvųjų — rudenį.
Pagal vaisių formą, vaisių ir vaismedžių savybes naminės slyvos skirstomos į pomologines grupes. Dažnesniosios grupės: Renklo-dai. Vaisiai apvalūs, žali, gelsvi, rausvi. Minkštas, saldus, malonaus skonio minkštimas. Vengrinės. Vaisiai pailgi, mėlyni, tvirtu, lengvai nuo kauliuko atsiskiriančių minkštimu. Kiaušiniškosios. Vaisiai kiaušiniški bei kriau-šiški, geltoni, gelsvai rausvi arba mėlyni, vidutinio tvirtumo minkštimu (‘Emma Lep-perman’). Mirabelės. Vaisiai smulkūs, tvirtos konsistencijos, aromatingi. Lombardiskos. Vaisiai elipsiški, gelsvi arba rausvi, tvirtokos konsistencijos (‘Viktorija’). Damaskinės ir senžiuljenai — smulkiavaisės, gelsvos arba rausvos, labiausiai tinkamos konservuoti.
Labiausiai Lietuvoje paplitusios naminių slyvų veislės: ‘Skoroplodnaja’, ‘Emma Lep-perman’, ‘Ažano vengrinė’, ‘Paprastoji vengrinė’, ‘Italų vengrinė’, ‘Štaro vengrinė’, ‘Edin-burginė’, ‘Viktorija’, ‘Stenli’, ‘Ana Spėt’, ‘First’, ‘Kirkė’, ‘Nansi mirabelė’, ‘Ontario’, ‘Orija’, ‘Persikinė’, ‘Rausvė’.
Kaukazinės slyvos. 3—10 m aukščio plataus kiaušiniško vainiko. Vaisiai geltoni, rausvi arba tamsiai raudoni. Valgomi švieži, tinka uogienei, kompotui. Kaukazinė slyva veisiama skiepijimu. Naudojama kaip slyvų, persikų, abrikosų poskiepis. Suaugęs medis duoda 200 kg derliaus.
Dygiosios slyvos. Vaisiai mėlynai juodi su melsvu apnašu, jų minkštimas žalias, rūgštus, aitrus, kauliukas beveik neatsiskiria nuo minkštimo. Juose daug rauginių medžiagų, todėl šiaip jos beveik nevalgomos, daugiausia džiovinamos, vartojamos uogienei, košei, trauktinei.
Svetainėje naudojami slapukai (angl. "cookies"), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę ir pateikti kontekstinę bei suasmenintą reklamą Sutinku Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti, pakeisdami savo interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami slapukus Daugiau info: Naršydami toliau, Jūs sutinkate su svetainės slapukų politika.
Privatumas ir slapukų politika
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.