Grybai greit genda, todėl surinktus grybus reikia suvalgyti arba perdirbti tą pačią dieną. Grybus, nelygu jų rūšis ir kokybė, galima valgyti šviežius (virti sriubas, ruošti antruosius patiekalus) arba daryti iš jų atsargas temai (džiovinti, marinuoti, sūdyti).
Sriubas geriausia virti iš baravykų. Nes jų nuoviros nejuoduoja. Antriesiems patiekalams grybai kepami arba troškinami.
Iš džiovintų grybų verdamos sriubos. Gaminami antrieji patiekalai, padažai, ikrai įdarai pyragams, suktinukams, daržovėms ir kt. Prieš vartojimą džiovintus grybus reikia keletą kartų nuplauti šiltu vandeniu, paskui užpilti šaltu, uždengti ir virti. Apvirtus grybus, smulkiai supjaustyti, vėl sudėti į tą patį nuovirą ir baigti virti.
Grybų ikrai.
Grybai išverdami, sumalami mėsmale. Smulkiai supjaustyti svogūnai truputį pakepinami aliejuje, į juos sudedami malti grybai ir troškinami 10—15 min. Paruošti ikrai pagal skonį pasūdomi, pridedama sugrūsto česnako, acto, pipirų.
100 g džiovintų (arba 600—650 g sūdytų) grybų — 2 svogūnai arba 100 g svogūnų laiškų, 5 šaukštai aliejaus.
Grybai su grietine.
Švieži baravykai (arba pievagrybiai, lepsės, raudonviršiai, kazlėkai) perrenkami, išmetami sukirmiję grybai, nuvalomi žemėti kotai. Grybai gerai nuplaunami. Nuo kazlėkų kepurėlių nulupama luobelė, o nuvalyti pievagrybiai iš karto merkiami į citrinos rūgštimi , arba citrinos sultimis truputį parūgštintą vandenį, kad nepajuoduotų.
Nuvalyti ir rūpestingai nuplauti grybai dedami į pasūdytą verdantį vandenį, 5 — 6 min paverdami, išverčiami į kiaurasamtį, supjaustomi griežinėliais ir 25 — 30 min kepami. Baigiant kepti, pridedama miltų (galima ir nedėti), išmaišoma, tada įpilama grietinės, pasūdoma ir 3—5 min pavirinama.
Prieš patiekiant grybai apibarstomi smulkiai supjaustytais petražolių lapeliais arba krapais. Valgomi su virtomis bulvėmis, paskanintomis sviesiu.
1 kg grybų — 4 Šaukštai sviesto, 1 stiklinė grietinės, 2 šaukšteliai kvietinių miltų.
Grybai, troškinti su bulvėmis.
Nuvalyti švieži baravykai arba pievagrybiai 5—6 min pavirinami nedideliame vandens kiekyje, išverčiami į kiaurasamtį, supjaustomi griežinėliais ir 5 — 8 min pakepinami. Bulvės nuskutamos, supjaustomos kubeliais ir kepamos, kol pusiau suminkštėja. Tada grybai ir bulvės sudedami į puodą, užpilama grietinės padažu, galima pridėti lauro lapelių, kvapiųjų pipirų (nemaltų); troškinama ant silpnos ugnies 10—12 min, kol bulvės visai suminkštėja.
Prieš patiekiant galima apibarstyti smulkiai supjaustytais petražolių lapeliais arba krapais, papuošti pomidoro griežinėliais.
Orkaitėje kepti grybai.
Apkepamos baravykų arba pievagrybių kepurėlės. Jos nušiuostomos drėgnu rankšluosčiu arba servetėle, pabarstomas druska ir kotais aukštyn sudedamos į skardą, kurioje ištirpinti 2 šaukštai sviesto. Ant kiekvienos kepurėlės uždedama po gabalėlį sviesto. Kepama karštoje orkaitėje 10 min. Jei grybai ima džiūti, ant kiekvienos kepurėlės dar uždedama sviesto. Sūdoma pagal skonį.
Patiekiami kaip atskiras patiekalas arba su pakepintais lašiniais prie keptos kiaulienos ar bifštekso.
600 g grybų — 4 šaukštai sviesto, 1/2 šaukštelio druskos.
Briedžiukai arba bobausiai su grietine.
Nuvalius kotelius, grybai 20—25 min pamirkomi šaltame vandenyje, 2—3 kartus nuplaunami, sudedami į verdantį vandenį ir 10 —15 min pavirinami. Tada išverčiami į kiaurasamtį arba sietelį, nuplaunami šaltu vandeniu, supjaustomi nedideliais gabalėliais, sudedami į keptuvę su riebalais ir kepami 8 —10 min. Paskui įberiama miltų, dar truputį pakepinama, įpilama grietinės, pasūdomą ir 3—5 min pavirinama.
Prieš patiekiant pabarstomą smulkiai supjaustytais petražolių lapeliais arba krapais.
1 kg briedžiukų arba bobausių— 4 šaukštai sviesto, 1V2 stiklinės grietinės, 2 šaukštai kvietinių miltų.
Svetainėje naudojami slapukai (angl. "cookies"), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę ir pateikti kontekstinę bei suasmenintą reklamą Sutinku Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti, pakeisdami savo interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami slapukus Daugiau info: Naršydami toliau, Jūs sutinkate su svetainės slapukų politika.
Privatumas ir slapukų politika
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.