Baravykai (tikriniai baravykai). Auga lapuočių ir spygliuočių miškuose, dažniausiai jų laukymėse ir pakraščiuose, retuose eglynėliuose, drėgnoje dirvoje. Ąžuolynuose augančių baravykų kepurėlė tamsiai ruda, kitų lapuočių miškuose — šviesiai ruda, pušynuose — tamsiai ruda su violetiniu atspalviu, eglynuose — rausvai ruda. Visų jaunų baravykų kepurėlės apačia (vamzdeiinis sluoksnis) balta, senesnių — gelsva, senų — žalsvai gelsva. Kotas storas, apačioje paplatė-jęs, gelsvas, išraizgytas baltomis gyslelėmis. Minkštimas baltas, spalva nesikeičia.
Iš baravykų verdamos sriubos, ruošiami antrieji patiekalai, be to, jie džiovinami, sūdomi, marinuojami.
Lepšės (baravykai lepšės, paberžiai). Auga beržynuose, mišriuosiuose miškuose su beržų priemaiša ir jaunuolynuose. Kepurėlė plokščia, truputį išgaubta, jos viršus šviesiai pilkas, gelsvas arba tamsiai rudas, beveik juodas, apačia balta, senesnių grybų — pilka. Minkštimas baltas, perlaužus ilgai netamsėja. Yra lepšių, kurių minkštimas perlaužus rausvėja. Kotas pilkšvai baltas su tamsiais plaušeliais — žvyneliais. Iš pradžių jis būna gana storas, vėliau, grybui augant, ištįsta. Lepšes geriausiai kepti. Jaunų grybų kepurėles galima marinuoti, sūdyti, džiovinti (bet džiovinant jos pajuoduoja).
Raudonviršiai (baravykai raudonviršiai. raudonikiai, raudongalviai). Auga lapuočiu miškuose, dažniausiai drebulynuose, jaunuose beržynuose, kartais netoli pušynų. Jaunų grybų kepurėlė pusrutuliška, krašteliai tvirtai prigludę prie koto, suaugusių grybų — plokščiai iškili. Jos viršus oranžiškai raudonas arba rusvai geltonas, apačia balta, senesni., grybų — pilkšva. Kotas į pagrindą storėjantis. kietas, baltas, apaugęs tamsiais plaušeliais — žvyneliais. Minkštimas baltas, perlaužus mė- ‘ lynuoja, vėliau pasidaro tamsiai pilkas arba juosvas. Valgomi švieži, sūdyti ir džiovimi (džiovinant juoduoja). Jauni raudonviršiai tinka marinuoti.
Kazlėkai (baravykai kazlėkai, slidukai). Auga grupėmis pušynuose, rečiau eglynuose. Mėgsta smėlingą dirvą. Kepurėlė ruda, gleivėta, jos apačia šviesiai geltona. Jaunų kazlėkų kepurėlės apačia apsitraukusi balta plėvele, kuri, grybui augant, plyšta ir lieka ant koto žiedo pavidalu. Kazlėkai valgomi švieži, marinuoti, sūdyti ir džiovinti.
Makavykai (geltonieji baravykai). Auga pušynuose. Kepurėlė sausa, aksomiška, geltona arba gelsvai ruda. Minkštimas perlaužus mėlynuoja. Iš šių grybų ruošiami antrieji patiekalai (ypač skanūs kepti), jie tinka marinuoti. Džiovinant juoduoja.
Žalsvieji baravykai (kartekšliai). Auga Ipygliuočių ir lapuočių miškuose. Kepurėlės virtus aksomiškas, gelsvai žalsvas arba rusvai f.nlsvas, apačia ir minkštimas gelsvi. Valgomi kepti, virti.
Baravykai paąžuoliai. Auga lapuočių ir miSriuosiuose miškuose, dažniausiai po ąžuolais. Kepurėlė pilkšvai ruda. Panašūs į tikrinius baravykus, tik kepurėlės apačia rausva. Perlaužus minkštimas mėlynuoja. Iš jų ruošiami antrieji patiekalai, jie tinka marinuoti, sūdyti ir džiovinti (džiovinant juoduoja).
Iš lakštelinių valgomųjų grybų vieni geriausių yra pievagrybiai (šampinjonai). Labiausiai žinomi dirviniai pievagrybiai. Jie auga puveningoje dirvoje, ant mėšlo ir sąšlavų krūvų, daržuose, pievose, pakelėse. Kepurėlė mėsinga, balta su pilkšvu arba gelsvu atspalviu, apaugusi smulkiais rusvais plaušeliais, jaunų grybų — pusrutulio formos, senesnių — panaši į skėtį. Minkštimas baltas, perlaužtas parausvėja. Jaunų pievagrybių lakšteliai rožinio atspalvio, senesnių — rausvai rudi, senų — rudi. Jaunų grybų kepurėlės apačia apsitraukusi balta plėvele, kuri, grybui, augant, plyšta ir lieka ant koto žiedo pavidalu. Kotas baltas, tvirtas. Pievagrybius galima auginti iš grybienos gabalėlių specialiose tamsiose patalpose (netgi visiškoje tamsoje) arba mėšlo lysvėse. Geriausiai vartoti šviežius (antriesiems patiekalams), galima džiovinti ir marinuoti.
Rudakepuriai baravykai.Auga eglynuose, pušynuose ir mišriuosiuose miškuose. Kepurėlės viršus rausvai rudas, kaštoninis, po lietaus — labai gleivėtas, apačia šviesiai gelsva, balsva, senesnių grybų — gelsvai žalsva, senų — pilkai žalsva. Kotas lygus, gelsvai rusvas, šviesiai rudas, prie kepurėlės šviesesnis. Minkštimas kietas, baltas, senesnių grybų — šviesiai gelsvas, paspaudus ar perlaužus pa-melsvėja, kartais ryškiai pamėlynuoja, bet netrukus vėl išblunka; malonaus skonio. Valgomi švieži, sūdyti, džiovinti, tinka marinuoti.
Gudukai (raukšlėtieji gudukai). Auga pušynuose, rečiau eglynuose, kartais grupėmis, Jaunų grybų kepurėlė ovališka, varpelio arba šalmo formos, balsva, su pilkai violetiniu šilkišku šydu, senesnių grybų — beveik horizontali, su gūbreliu, gelsvos, ochrinės rudos spalvos, kraštai skiautėti arba lygūs.
Kepurėlės apačia (lakšteliai) gelsvai rusva, senesnių grybų — geltonai ruda, rausvai ruda. Kotas su gelsvu greit nukrintančiu žiedu, baltas arba pilkšvas, išilgai vagotas, plaušuotas. Minkštimas balsvas, gelsvas, malonaus kvapo ir skonio. Valgomi švieži, marinuoti, sūdyti, džiovinti.
Piengrybiai.Taip vadinami iš išvaizdos panašūs kelių rūšių grybai. Auga jie spygliuočių ir mišriuosiuose miškuose. Kepurėlės piltuvėlio formos, jų viršus baltas, kai kurių rūšių — su koncentriškomis zonomis, apačia gelsva, rožinė arba balta. Dauguma grybų turi baltų pieniškų sulčių. Tinka sūdyti.
Rudmėsės (piengrybiai rudmėsės, ruduokės). Auga spygliuočių miškuose, pamiškėse. Kepurėlės viršus, apačia ir kotas gelsvai oranžiniai, perlaužus teka oranžinės sultys (pienas). Jaunų grybų kepurėlė paplokščia, nukarusiais kraštais, senesnių — įdubusi. Jos paviršiuje gerai matyti tamsesnės koncentriškos zonos. Rudmėsės daugiausia sūdomos. Pūkuotės (piengrybiai paberžiai). Auga beržynuose ir mišriuosiuose miškuose su beržų priemaiša. Kepurėlė rausva arba balsvai rožinė, įdubusiu viduriu, gauruotai žvynuota, ypač gauruoti nulinkę jos kraštai. Lakšteliai rausvi arba gelsvi. Kotas rausvas, tuščiaviduris. Pūkuotes tinka sūdyti.
Grūzdai (piengrybiai grūzdai). Auga grupėmis pušynuose ir lapuočių miškuose. Kepurėlė tvirta, mėsinga, įdubusiu viduriu (senų grybų — piltuvėlio formos), nulinkusiais gauruotais kraštais, balta, vėliau pagelsta. Lakšteliai balti. Kotas trumpas, storas, minkštimas baltas, perlaužus iš jo teka baltos pieniškos sultys. Vieni labiausiai sūdymui tinkamų grybų.
Žaliuokės (žalsvieji baltikai). Auga daugiausia sausuose pušynuose, smėlingoje dirvoje. Jaunų grybų kepurėlė pusiau iškili, senesnių paplokščia, su gūbreliu arba be jo, žalsvai ruda, žalsvai geltona, gelsvai žalia, aplipusi smėliu. Lakšteliai sieros geltonumo, žalsvai geltoni, žalsvi. Kotas plaušuotas, lakštelių spalvos. Minkštimas balsvas, malonaus kvapo ir skonio. Valgomi švieži, sūdyti, marinuoti.
Juosvažaliai baltikai. Auga pušynuose, kartais eglynuose, didelėmis grupėmis, dažniausiai kartu su žaliuokėmis. Kepurėlė varpelio formos, senų grybų paplokščiai iškili, su gūbreliu, lygi, tamsiai arba melsvai pilka, kartais violetinio atspalvio, vidurys rusvai juosvas, nuo centro spinduliškai dryžuota. Jaunų grybų lakšteliai balti, senų — žalsvai gelsvi. Kotas išilgai smulkiai vagotas, lygus arba plaušuotas, lakštelių spalvos. Minkštimas balsvas, malonaus kvapo ir skonio. Valgomi švieži, marinuoti, sūdyti.
Valgomieji grybai
Kelmučiai.Nuo rugpjūčio pabaigos iki šalnų auga kupetomis ant kelmų, šaknų, kartais ant spygliuočių arba lapuočių medžių stuobrių. Kelmučiais vadinama kislioji kelmiukė (vasarinis kelmutis) ir paprastasis (rudeninis) kelmutis. Paprastojo kelmučio kepurėlės viršus pilkšvai gelsvas arba rusvas, žvynuotas, apačia balta. Kotelis plonas, su žiedu (plėvelės, kuria būna apgaubta jaunų grybų kepurėlių apačia, likučiai). Minkštimas baltas, malonaus kvapo. Kisliosios kelmiukės kepurėlė vandeninga, persišviečianti, lygi, be žvynelių, ruda. Lakšteliai rudi su oranžiniu atspalviu, plaušuotas kotelis — tamsiai rudas. Auga tiltais mišriuosiuose miškuose. Valgomi kepti, džiovinti, sūdyti, marinuoti.
Voveraitės (voveruškos, gaideliai). Auga spygliuočių ir lapuočių miškuose. Jaunų grybų kepurėlė iškili, senesnių — įdubusi, skiautėtais kraštais. Kepurėlė ir kotas trynio geltonumo. Minkštimas geltonas, malonaus kvapo. Voveraitės beveik visai nekirmija. Valgomos keptos, galima sūdyti.
Ūmėdės.Auga ir spygliuočių, ir lapuočių miškuose. Minkšti, trapūs grybai. Kepurėlės paviršius būna įvairiausių spalvų (baltas, rožinis, raudonas, geltonas ir kt.), apačia — balta. Pagal maistines savybes ūmėdės yra ne tokios vertingos kaip kiti grybai. Jos valgomos keptos, galima sūdyti.
Dvokiančiosios ūmėdės.Auga mišriuosiuose miškuose, dažniausiai su beržų priemaiša. Jaunų grybų kepurėlė rusvai geltona, gleivėta, pusiau rutuliška, vėliau pasidaro plokščia. Lakšteliai šviesiai geltoni. Tinka sūdyti. Iš aukšliagrybių yra valgomi briedžiukai, bobausiai.
Briedžiukai (valgomasis ir kūginis briedžiukai). Ankstyvieji grybai auga balandžio mėnesį: valgomasis briedžiukas — lapuočių, kūginis — spygliuočių ir mišriuosiuose miškuose. Valgomojo briedžiuko kepurėlė kiaušinio formos, tamsiai arba šviesiai ruda, išakyta duobučių. Kūginio briedžiuko kepurėlė kūgio formos, ruda arba rusvai violetinė, paviršius su įdubimais, išsidėsčiusiais lygiagrečiai su koteliu. Abiejų briedžiukų kepurėlių apatinis kraštas tvirtai suaugęs su kotu. Kepurėlės ir koto vidus tuščiaviduris.
Bobausiai.Auga balandžio mėnesį spygliuočių miškuose, smėlingoje dirvoje, pakelėse. Kepurėlė apvalios arba netaisyklingos formos, tamsiai ruda arba gelsvai ruda, apatinis jos kraštas tvirtai suaugęs su kotu. Kepurėlės ir koto vidus tuščiaviduris. Prieš ruošiant maistui, briedžiukus ir bobausius būtinai reikia apvirinti, vandenį išpilti, o grybus nuplauti ir tik tada kepti arba troškinti. Šiuos grybus galima ir džiovinti.