Juoduogis šeivamedis- Sambucus nigra L.
Lietuviški sinonimai : juodasis bezdas, dvakas, kiaunnedis.
Paplitęs Vakaru Europoje iki 63° š. pi. Lietuvoje netirtas.
Vaistams vartojami žiedai (Flores Sambuci), vaisiai (Fructus Sambuci), rečiau žievė (Cortex Sambuci).
Šeivamedžio šerdis vartojama mikroskopiniams preparatams ruošti. Uogos kai kur valgomos. Vaisių (uogų) nuoviras dažo šilką alyvine spalva.
Šeivamedis yra šeivamedinių (Caprifoliaceae) šeimos, 3-10 m aukščio krūmas arba medelis. Sakutės pilkai žalios, plikos arba kiek plaukuotos, su juodomis karpomis. Šerdis plati, puri, balsva, senų šakučių dažnai tuščiavidurė. Lapai neporomis plunksniški, sudaryti iš 5-7 trumpakočių lapelių. Žiedai smulkūs, nemalonaus kvapo, susitelkę j kekes. Vainikėlis baltas. Vaisiai – juodi, žvilgantys kaulavaisiai su 2-4 suplotais, smulkiais kauliukais. 1000 kauliukų sveria 3,5 g.
Žydi gegužės-birželio mėn., vaisiai prinoksta liepos pabaigoje ir kabo iki žiemos, kol juos nulesa paukščiai.
Auga derlingose, pakankamai drėgnose dirvose, pakenčia paunksmę.
Dauginamas sėklomis, gyvašakėmis arba atžalomis. Kauliukai sėjami į purią, derlingą dirvą. Vienmečiai arba dvimečiai sėjinu-kai persodinami į nuolatinę vietą.. Gyvašakės jšaknidinamos birželio-liepos mėn. užtemdytuose inspektuose.
Šeivamedžiais galima apželdinti derlingus šlaitus, vandens telkinių pakrantes. Šaltomis žiemomis apšąla šakutės, o kartais ir stambios šakos, tačiau krūmas greitai atauga.
Žaliavos ruošimas. Žiedai skinami išsiskleidę. Džiovinami skardinėse pastogėse arba gerai vėdinamose patalpose. Iš 10 kg žalių žiedų gaunama 1,25-1,3 kg sausų.
Vaisiai renkami rugpjūčio – rugsėjo mėn. Iš pradžių jie apvytinami, baigiami džiovinti 60-65 °C temperatūroje. Iš 10 kg žalių vaisių gaunama 1,5 kg sausų .
Išdžiūvę žiedai turi būti be žiedkočių arba tik su trumpais, išsiskleidę iki 5 mm skersmens, o neišsiskleidę iki 2 mm, gelsvi, kvapūs, prėsko skonio. Drėgmės juose gali būti ne daugiau kaip 14%, parudavusių žiedų – ne daugiau kaip 8%, kitų augalo dalių-ne daugiau kaip 10%, susmulkėjusių žiedų, praeinančių pro 1 mm skersmens sieto angeiles,- ne daugiau kaip 8%, organinių ir mineralinių priemaišų – ne daugiau kaip po 1 %.
Žiedai pakuojami po 50 kg į ryšulius arba po 20 kg į maišus ir laikomi tamsioje, gerai vėdinamoje patalpoje ant stelažų. Laikymo trukmė iki 3 metų.
Sausi vaisiai, turi būti pailgi, apvalūs, apie 5 mm ilgio, raukšlėti, su penkiadantės taurelės liekana ir su 2-4 sėklomis, tamsiai raudonu minkštimu, nelabai kvapūs, saldžiarūgščiai, lipnūs. Drėgmės juose gali būti ne daugiau kaip 15%, kitų augalų dalių- ne daugiau kaip 2%, organinių ir mineralinių priemaišų – ne daugiau kaip po 0,5%.
Sausi vaisiai pakuojami po 20-40 kg į maišus ir laikomi sausoje, gerai vėdinamoje patalpoje ant stelažų. Laikymo trukmė nenustatyta.
Šeivamedžio žiedų ir vaisių nuoviras bei kiti preparatai skatina prakaito ir šlapimo išsiskyrimą. Vaisiai laisvina vidurius, vartojami nuo reumato.