Godecija

Godecija
Godecija

Godecija (Godetia amoena Lehm.)

Nakvišinių (Oenotheraceae) šeimos gėlė, kilusi iš Kalifornijos. 20—60 cm aukščio. Stiebas tankiai šakotas. Lapai kiaušiniški arba lancetiški. Žiedai dideli, primena azalijų žiedus, balti, rožiniai, raudoni, margi, tuščiaviduriai arba pilnaviduriai. Žydi gausiai nuo birželio iki rugsėjo mėnesio.

Godecijų yra daug veislių. Iš jų efektyvesnės yra šios: R o-samunda — tamsiai rožiniais žiedais, 40 cm aukščio; Auro­ra — šviesiai rožiniais žiedais, 35—40 cm aukščio ir hybrida pumila — baltais, rožiniais, raudonais žiedais, 20—30 cm aukščio.

Žemaūgės godecijos naudojamos lysvelėms, klomboms, bor-diurams, alpinariumams apsodinti ir vazonuose auginti. Aukšta­ūgės — grupėms sudaryti ir skinti.

Godecija mėgsta purią, trąšią dirvą ir saulėtą, nuo vėjų apsau­gotą vietą.

Ji veisiama sėklomis, kurios sėjamos balandžio pradžioje į šal­tą inspektą arba gegužės mėnesį į nuolatinę vietą. Sėklos esti dai­gios 3 metus, sudygsta per 10—14 dienų. Daigai pikuojami kiek galint anksčiau į inspektą 4 cm atstumu arba po vieną į 7 cm skersmens vazonėlius. Į nuolatinę vietą sodinamos, praėjus šalnų pavojui, aukštaūgės veislės 35 cm atstumu, o žemaūgės — 20—25 cm atstumu.