Šiltnamių vėdinimas: kokį pasirinkti?

šiltnamis2Grynas oras augalams yra ne mažiau svarbus nei žmonėms, ypač jei kalba eina apie šiltnamį. Kondensatas ir padidinta drėgmė šiltnamyje gali išprovokuoti įvairių grybelinių ligų ir pelėsių pasirodymą, su kuriais kovoti bus pakankamai sunku. Todėl geriau iš karto jiems užkirsti kelią reguliariai vėdinant šiltnamį. Be to, priklausomai nuo oro sąlygų, temperatūra šiltnamyje gali  viršyti augalams reikalingą lygį, o tai gali išprovokuoti augalų žūtį.

Iš karto norisi pasakyti, jog šiltnamio vėdinimas, netgi auginant jame atogrąžų augalus, yra būtinas.  Būtiną temperatūros ir drėgmės režimą šiltnamyje nesunku palaikyti, jeigu kasdien užsiimate darbais šiltnamyje. Tačiau jei negalite žiemos sodui skirti tiek daug savo dėmesio ir laiko, geriausias sprendimas bus automatinis šiltnamio vėdinimas.

Šis automatinio vėdinimo mechanizmas yra įtaisomas ant šiltnamio durų arba orlaidės (langelio). Automatinio vėdinimo veikimo principas gali būti taikomas darbinio skysčio (alyvos) šiluminio plėtimosi pagrindu arba elektrinės ventiliacijos sistemos, kontroliuojamos programuojamu davikliu, sąskaita.

Pirmuoju atveju vėdinimas, sinchroniškai kintant oro temperatūrai šiltnamyje, vyksta nepriklausomai nuo mūsų buvimo. Pakilus temperatūrai šiltnamyje, darbinis skystis plečiasi ir provokuoja hidraulinio cilindro koto judėjimą, kuris ir atidaro šiltnamio langą.  Temperatūrai sumažėjus, langas automatiškai uždaromas.

šiltnamis1Šis vėdinimo būdas paprastas ir saugus, nes nereikalauja pajungimo į elektros rozetę, o tai reiškia, kad jūs saugiai galėsite laistyti šiltnamyje augančius agurkus. Tačiau tokiai vėdinimo sistemai įrengti reikia tam tikrų sąlygų.

Tuo tarpu vėdinimo sistema su elektros prievadu gali būti naudojama nustatyti reguliarų vėdinimą, nepriklausomai nuo oro sąlygų. Tokia sistema gali būti aprūpinta temperatūros ir oro drėgmės kontrolės davikliu, kas savo ruožtu padidins vėdinimo sistemos kainą. Elektrinė vėdinimo sistema dažniausiai naudojama tais atvejais, kai šiltnamyje auginamos kultūros, kurioms reikalingas tikslus auginimo sąlygų režimas sudėtingose klimatinėse sąlygose arba didelio ploto pramoniniuose šiltnamiuose.

Šiltnamio vėdinimas gali būti šoninis (durys ir langai) arba viršutinis (per stogą). Čia reikėtų pažymėti, jog viršutinis vėdinimas yra daug efektyvesnis ir ekonomiškesnis. Kadangi būtent šiltnamio viršuje susikaupia daug karštesnis oras, tai reiškia, jog kuo greičiau atšaldoma ši zona, tuo greičiau šiltnamyje vėl nusistovės reikalinga oro temperatūra.