Rūgštynių auginimas

rūgštynės
rūgštynės

Rūgštynės.

Laukinės rūgštynės auga be­veik visur. Jų būna pievose, pamiškėse. Au­ginamos ir daržuose kaip daugiametės dar­žovės.

Laukinės rūgštynės renkamos pavasarį, nes ilgainiui lapai diržta, šiurkštėja. Rūgšty­nių lapuose yra 90,4% vandens, baltymų, angliavandenių, celiuliozės, peleiNį, 40 mg% vitamino C, 5 mg% karotino, rūgštynių rūgšties. Iš lapų verdama rūgštynių sriuba.

Rūgštynes galima džiovinti orkaitėje, kaip krapus, salierų, petražolių lapus (/Dar­žovių, vaisią ir uogų džiovinimas) arba sū­dyti. Virtų trintų rūgštynių tyrė dedama į medinį arba stiklinį indą, į 1 kg tyrės pride­dama 250 g druskos, sandariai uždengiama ir laikoma šaltai.

Dažniausiai auginamos paprastosios ‘Ši-rokolistnyj’ veislės rūgštynės. Jų lapai švie­siai žali, platūs, maloniai rūgštaus skonio. Žmogui žalingos oksalo rūgšties mažiausiai jos turi vegetacijos pradžioje, t.y. iki žydėji­mo. Špinatinės rūgštynės (veislė ‘Epinard’) yra vertingesnės už paprastąsias. Jose yra la­bai mažai oksalo rūgšties, o vitamino C 2 kartus daugiau negu paprastosiose. Špinati-nių rūgštynių labai dideli lapai, jos tinka vartoti nuo ankstyvo pavasario iki vėlyvo rudens. Žiedinius stiebus tiek paprastųjų, tiek špinatinių rūgštynių reikia nuolat laužyti, išskyrus tuos, kurie paliekami sėklai.

Rūgštynės auga įvairiausioje dirvoje, bet joms geriausiai tinka puveniniai priemoliai, turintys daug maisto medžiagų ir drėgmės. Dirva turi būti gerai patręšta mėšlu ir ne-piktžolėta. Prieš sėją į 10 m2 krečiama apie 80 kg mėšlo ir beriama 200 g amonio sa­lietros, 500 g superfosfato ir 100 g kalio chlorido. Rūgštynes tinka auginti ir po gausiai organinėmis trąšomis patręštų daržovių; vienoje vietoje auginamos 2—3 metus. Rūgštynių sėklos dygsta, kai yra 2—3 °C šilumos. Geromis sąlygomis sudygsta per 8— 10 dienų. Jas galima sėti 2 ar 5 eilių juos­tomis, paliekant tarp eilių 20 cm, o tarp juos­tų — 50 cm. Sėjama 1—2 cm gyliu. Vienam ilginiam metrui, sėjant viena eile, reikia apie 0,3 g rūgštynių sėklos. Anksti pavasarį sėjamų rūgštynių derlius gaunamas liepos pradžioje, o pasėtų birželio pabaigoje arba liepos pradžioje — kitų metų gegužės mė­nesį. Jei sausa, vasaros sėjos rūgštynes reikia gausiai laistyti, kad greičiau sudygtų ir iki šalčių turėtų 3—4 lapus. Anksti pavasarį, sniegui nutirpus, rūgštynes galima pridengti polietileninės plėvelės gaubtais ir gauti maž­daug 2 savaitėmis ankstyvesnį derlių. Pava­sarį nugrėbiami nušalę lapai, supurenami tarpueiliai. Po kiekvieno derliaus rinkimo papildomai tręšiama: į 10 1 vandens 20 g amonio salietros ir 15 g kalio chlorido.

Taip pat skaitykite: