Laukinės rūgštynės auga beveik visur. Jų būna pievose, pamiškėse. Auginamos ir daržuose kaip daugiametės daržovės.
Laukinės rūgštynės renkamos pavasarį, nes ilgainiui lapai diržta, šiurkštėja. Rūgštynių lapuose yra 90,4% vandens, baltymų, angliavandenių, celiuliozės, peleiNį, 40 mg% vitamino C, 5 mg% karotino, rūgštynių rūgšties. Iš lapų verdama rūgštynių sriuba.
Rūgštynes galima džiovinti orkaitėje, kaip krapus, salierų, petražolių lapus (/Daržovių, vaisią ir uogų džiovinimas) arba sūdyti. Virtų trintų rūgštynių tyrė dedama į medinį arba stiklinį indą, į 1 kg tyrės pridedama 250 g druskos, sandariai uždengiama ir laikoma šaltai.
Dažniausiai auginamos paprastosios ‘Ši-rokolistnyj’ veislės rūgštynės. Jų lapai šviesiai žali, platūs, maloniai rūgštaus skonio. Žmogui žalingos oksalo rūgšties mažiausiai jos turi vegetacijos pradžioje, t.y. iki žydėjimo. Špinatinės rūgštynės (veislė ‘Epinard’) yra vertingesnės už paprastąsias. Jose yra labai mažai oksalo rūgšties, o vitamino C 2 kartus daugiau negu paprastosiose. Špinati-nių rūgštynių labai dideli lapai, jos tinka vartoti nuo ankstyvo pavasario iki vėlyvo rudens. Žiedinius stiebus tiek paprastųjų, tiek špinatinių rūgštynių reikia nuolat laužyti, išskyrus tuos, kurie paliekami sėklai.
Rūgštynės auga įvairiausioje dirvoje, bet joms geriausiai tinka puveniniai priemoliai, turintys daug maisto medžiagų ir drėgmės. Dirva turi būti gerai patręšta mėšlu ir ne-piktžolėta. Prieš sėją į 10 m2 krečiama apie 80 kg mėšlo ir beriama 200 g amonio salietros, 500 g superfosfato ir 100 g kalio chlorido. Rūgštynes tinka auginti ir po gausiai organinėmis trąšomis patręštų daržovių; vienoje vietoje auginamos 2—3 metus. Rūgštynių sėklos dygsta, kai yra 2—3 °C šilumos. Geromis sąlygomis sudygsta per 8— 10 dienų. Jas galima sėti 2 ar 5 eilių juostomis, paliekant tarp eilių 20 cm, o tarp juostų — 50 cm. Sėjama 1—2 cm gyliu. Vienam ilginiam metrui, sėjant viena eile, reikia apie 0,3 g rūgštynių sėklos. Anksti pavasarį sėjamų rūgštynių derlius gaunamas liepos pradžioje, o pasėtų birželio pabaigoje arba liepos pradžioje — kitų metų gegužės mėnesį. Jei sausa, vasaros sėjos rūgštynes reikia gausiai laistyti, kad greičiau sudygtų ir iki šalčių turėtų 3—4 lapus. Anksti pavasarį, sniegui nutirpus, rūgštynes galima pridengti polietileninės plėvelės gaubtais ir gauti maždaug 2 savaitėmis ankstyvesnį derlių. Pavasarį nugrėbiami nušalę lapai, supurenami tarpueiliai. Po kiekvieno derliaus rinkimo papildomai tręšiama: į 10 1 vandens 20 g amonio salietros ir 15 g kalio chlorido.