paprastųjų moliūgų atmaina. Geriausia veislė ‘Belyj 13’. Vaisiai apvalūs. Maistui tinka jauni, ką tik užsimezgę (2—3 dienų) vaisiai su standžių traškančiu minkštimu, smulkiomis, dar ne visai susidariusiomis sėklomis ir minkšta odele. Prinokę vaisiai maistui nebetinka. 0—1°C temperatūroje patisonus galima laikyti 2—3 savaites. Patiso-nai turi vitaminų, karotino (provitamino A), mineralinių druskų, skyrium imant, kalio, pektinų ir kitų naudingų medžiagų.
Patisonai verdami, įdaromi, kepami, konservuojami, marinuojami (Marinavimas), sūdomi (kaip agurkai). Jie tinka šerti triušiams ir lesinti vištoms.
Patisonai auga bet kurioje gerai patręštoje dirvoje. Jie yra jautrūs šalnoms, todėl sėjami vėlai — alyvoms ėmus žydėti (dirvos temperatūra turi būti 12—13°C). Patisonai sėjami 70 cm atstumu, lizde po 2—3 sėklas, kurios įterpiamos 5 cm gyliu. Sudygę daigai retinami, paliekant lizde po 1 augalą. Išretinti patisonai apkaupiami ir patręšiami. Per šalnas daigus reikia pridengti. Šaltą pavasarį arba norint gauti ankstyvesnį derlių, gegužės pradžioje patisonai sėjami šiltadaržiuose arba kambaryje į puodelius. Daigai su 2—3 tikraisiais lapais, pripratinti prie lauko sąlygų, sodinami į dirvą, praėjus šalnoms. Pasodinti daigai gausiai palaistomi (1 daigui 1 l vandens) ir apžeriami puria žeme.»Patisonai mėgsta drėgmę, todėl per sausrą juos reikia laistyti ir po 1—2 dienų purenti tarpueilius.