Saldžioji bulvė – daržo pasididžiavimas

Nuo seno auginamo batato, dar vadinamo saldžiąja bulve, tėvynė yra Centrinė Amerika ir Meksika. Saldžiųjų bulvių kultūros plačiai paplitusios atogrąžų ir subtropikų platumose. Čia batatai kultivuojami dideliais kiekiais ir yra labai vertinami dėl šių daržovių didelio kaloringumo, kuris paprastų bulvių kaloringumą viršija net 1,5 karto.

Galima pasirinkti iš daugelio batatų rūšių, kurios tarpusavyje skiriasi tiek brendimo, tiek sunokimo terminais, tiek ir kitomis savybėmis.  Pavyzdžiui, skirtingų rūšių saldžiųjų bulvių minkštimas netgi gali būti ir skirtingų spavų: baltas, rožinis, kreminis arba geltonas.

Saldžiųjų bulvių auginimas nėra sudėtingas. Batatus galima dauginti auginiais arba sėklomis. Jei tai daroma auginiais, pirmiausia daržovės gumbai supjaustomi 5-6 cm gabaliukais ir pasodinami į nedideles dėžes pusiau įkasant į žemę. Tada pasodinti batatai pastatomi į šiltnamį arba ant palangės. Šių daržovių augimui reikalinga temperatūra – 18-27° С. Jei viską teisingai padarėte, po 1-1,5 mėnesio pamatysite pirmuosius babatų daigus.

Į nuolatinę savo vietą darže saldžiosios bulvės daigai persodinami po paskutinių šalčių. Tolesnė batatų priežiūra nė kiek nesiskiria nuo paprastų bulvių priežiūros. Tačiau saldžiųjų bulvių derlingumas gerokai viršija net pačių geriausių paprastų bulvių rūšių derlių. Batatų derlius surenkamas rugsėjo mėnesį.

Be to, saldžiosios bulvės neturi priešo – Kolorado vabalo ir nėra lengvai pažeidžiamos kitų kenkėjų ir bulvių ligų.

Kas dėl maistinių savybių, batatai pasižymi pačiomis geriausiomis iš jų. Paprastai kepti arba orkaitėje užkepti batatai tinka kaip skanus garnyras prie mėsos arba žuvies bei kitų daržovių patiekalų. Keptą arba virtą batatą galima su malonumu valgyti visai be sviesto, druskos ir prieskonių.

Saldžioje bulvėje esančių  baltymų yra daugiau nei paprastoje bulvėje, ir jie yra vertingesni, nes didžoji jų dalis yra lengvai įsisavinamų albuminų formoje. Tuo tarpu paprastoje bulvėje šie baltymai yra sunkiai įsisavinamų аmidų formoje.

Taip pat skaitykite: