Labiausiai paplitę obelų kenkėjai — obuoliniai vaisėdžiai, obeliniai žiedgraužiai, kriaušiniai ir obeliniai cigarsukiai, amarai.
Obuolinių vaisėdžių pažeisti vaisiai pirma laiko prinoksta ir krinta. Ypač svarbu laiku kenkėjus naikinti — kai vikšrai masiškai plinta ir kai pereina iš pažeistą vaisių į sveikus. Nuo vaisėdžių gintis padeda chlorofosas (20 g 80% preparato į 10 1 vandens); jei reikia naikinti erkutes ir kitus siurbiančiuosius kenkėjus, pridedama karbofoso (20—30 g). Patartina purkšti 2—3 kartus: po 15—20 dienų, baigus žydėti ‘Paprastajam antaniniui’, 10—12 dienų po pirmojo ir trečią kartą (žieminėms veislėms) — 10—12 dienų po antrojo purškimo. Nuo vaisėdžių galima panaudoti ir mechanines priemones: rinkti sukirmijusius krituolius, naudoti gaudomąsias juostas, šviesos gaudykles. Nuo obelinią žiedgraužių ir kitų straubliukų naudojamas chlorofosas (20 g 80% preparato į 10 1 vandens). Purkšti reikia, pradedant skleistis pumpurams. Nuo amarą pavasarį (prieš išsprogstant pumpurams) purškiama nitrafenu (300 g į 10 1 vandens). Jeigu nebuvo purkšta, tai iki žydėjimo (pumpurą sprogimo fazėje) medžius reikia nupurkšti chlorofoso tirpalu (20 g) ir karbofoso emulsija (20—30 g į 10 1 vandens).
Iš obelų ir kriaušių ligų labiausiai paplitusios rauplės. Ant pažeistų organų (lapų, vaisių) atsiranda rudų dėmių. Rauplėmis užkrėstuose soduose prieš pumpurų sprogimą vainikus ir dirvą po medžiais reikia nupurkšti nitrafenu (300 g į 10 1 vandens) arba 7% karbamidu. Pumpurų sprogimo pradžioje medžius reikėtų purkšti 3—4% Bordo skysčiu (300—400 g vario sulfato ir 300—400 g negesintų kalkių į 10 1 vandens), žiedyno iškilimo — butonų išsiskyrimo fazėje — 1 % Bordo skysčiu (100 g vario sulfato ir 150 g kalkių į 10 1 vandens). Kitą kartą purkština tuoj po žydėjimo 1% Bordo skysčiu arba 0,3% koloidinės sieros suspensija, nuėmus derlių — karbamido 4—5% tirpalu. Ligos sukėlėjai žiemoja ant nukritusių lapų, todėl rudenį lapus reikia sugrėbti ir sudeginti arba sudėti į krūvas ir sukompostuoti.
Kokomikozė — pavojinga vyšnių ir trešnių liga. Grybai kenkia lapams ir vaisiams. Viršutinėje lapą pusėje susidaro rusvų dėmių, ant apatinės — balkšvai rausvų konidijų pagalvėlių. Kai liga smarkiai įsigali, lapai pagelsta ir pirma laiko (liepos mėnesį) nukrinta. Pažeisti vaisiai prastai auga, deformuojasi, praranda skonį. Nuo kokomikozės efektinga purkšti Bordo skysčiu ir jo pakaitalais: mėlynasis žaliosios lajos purškimas (3—4% Bordo skysčiu), tuoj nužydėjus (1% Bordo skysčiu), praėjus 15—20 dienų po ankstesnio purškimo (1% Bordo skysčiu) ir nuėmus derlių (karbamido 4—5% tirpalu). Grybai žiemoja nukritusiuose lapuose.
Svetainėje naudojami slapukai (angl. "cookies"), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę ir pateikti kontekstinę bei suasmenintą reklamą Sutinku Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti, pakeisdami savo interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami slapukus Daugiau info: Naršydami toliau, Jūs sutinkate su svetainės slapukų politika.
Privatumas ir slapukų politika
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.