Baklažanai: iš lysvės – į virtuvę

baklažanas3Baklažanai surenkami subrendę, kai jie užauga iki reikiamo tos rūšies dydžio, įgauna violetinę arba tamsiai violetinę spalvą, subrandina sultingą ir elastingą minkštimą be tuštumų. Šioje baklažano augimo fazėje sėklos dar nepakankamai išsivysčiusios, baltos, nekietos, lengvai prapjaunamos peiliu.

Pailgintos formos baklažanų rūšies vaisiai turi būti ne trumpesni kaip 10 cm, o kitos rūšies baklažanai turi būti ne mažesnio kaip 5 cm skersmens. Baklažanai surenkami reguliariai, kas 5-7 dienos, peiliu arba sekatoriumi nupjaunant subrendusias daržoves kartu su stiebu.

Surinkti baklažanai greitai praranda prekinę išvaizdą, todėl juos surinkus iš karto reikia naudoti maistui.  Šios daržovės derlingumas gerokai mažesnis nei pomidoro, tačiau didesnis negu  pipiro (paprikos). Baklažanų derlius 1 kv metre gali siekti 3 – 4 kg, o kartais net ir 8 kg.

Baklažanai turi didelę paklausą dėl savo gerų skoninių savybių. Jie taip pat sėkmingai vartojami medicininiais tikslais (gydomaisiais ir profilaktiniais), gydant širdies ir kraujagyslių sistemos ligas, podagrą. Taip pat baklažanai stiprina širdies darbą, skatina cholesterolio pašalinimą iš kraujo bei nereikalingų skysčių ir šlapimo rūgšties pašalinimą iš organizmo. Dėl nedidelio kaloringumo baklažanai rekomenduojami linkusiems tukti žmonėms.

Taip pat skaitykite: