Ropiniai kopūstai ( kaliaropės )

ropiniai kopūstai
ropiniai kopūstai

Ropiniai kopūstai

Jų kilmė iki šiol tiksliai nenustatyta. Europoje plačiai auginami. Maistui vartojamas sustorėjęs rutuliškas stiebas (stiebagumbis) – žalias, keptas, virtas, troš­kintas. Stiebagumbiuose yra daug vitamino C ir mineralinių medžiagų.

Ropinių kopūstų daigus sodinkime 50X20 – 30 cm atstumu iki pirmųjų tikrųjų lapų lapkočio pagrindo. Giliau pasodinus nesusidaro stiebagumbiai arba jie būna deformuoti. Dėl to ropinių ko­pūstų negalima kaupti. Kita priežiūra tokia pati kaip ir kitų kopūstinių daržovių.

Ankstyvųjų veislių stiebagumbiai užauga per 30 – 50 dienų nuo daigų pasodinimo. Ankstyvųjų veislių derlius imamas stiebagumbiams užaugus iki 6 – 8 cm skersmens, o vėlyvųjų – iki 8 – 10 cm skersmens. Imdami derlių lapus nupjaukime palikdami iki 2 cm ilgio lapkočius, o koto – iki pagrindo.