Aguročiai

Aguročiai – tai paprastųjų moliūgų atmaina. Vaisiai pailgi, šviesiai žalios arba baltos spalvos. Jauni vaisiai vartojami konservų pramo­nėje kaip agurkų pakaitalas. Labiau subrendę valgomi virti ir kepti. Konservų pramonė iš agu­ročių gamina skanią ikrą.

Aguročių vaisiuose yra 3,8-6,8% sausų me­džiagų, 1,9-2,9% cukrų, 5,0-21,5% vitamino C. Aguročiuose yra daug kalio, kuris padeda iš organizmo šalinti skysčius, todėl aguročius reko­menduojama valgyti gydantis nuo pabrinkimų. Azerbaidžane aguročių žiedų nuoviru gydomos žaizdos.

Aguročiai – šilumamėgiai ir daug drėgmės reikalaujantys augalai. 2emė ruošiama kaip ir agurkams. Sėjami praėjus šalnų pavojui (sužy­dus alyvoms), dirvai įšilus iki 10-12°C. Sekime lizdais 70X70 cm atstumu, po 2-3 sėklas, kurias įterpkime” 5 cm gyliu. Pasirodžius pirmam tikra­jam lapui, išretinkime, palikdami po vieną stip­riausią augalą.

Aguročiai išaugs 15-20 dienų anksčiau, jei­gu sodinsime daigais, išaugintais vazonėliuose. Šiltoje patalpoje daigai užauga per 20-25 die­nas.

Vegetacijos metu aguročius papildomai du kar­tus patręškime: išaugus pirmam tikram lapui – azotinėmis trąšomis, o masinio žydėjimo metu – azotinėmis ir kalio trąšomis.

Taip pat skaitykite: